Specialisaties
Specialisaties
De kracht van de behandeling, revalidatie en begeleiding van de patiënten en (top-) sporters binnen Groepspraktijkthijs vindt zijn basis in onze manuele aanpak en de 1-1 behandelsessies.
Om een up-to-date behandelprotocol te kunnen aanbieden, blijven wij onze kennis en kunde uitbreiden. Al onze therapeuten volgen de nodige specialisatie opleidingen en blijven op zoek naar innoverende behandel methodes. Allemaal in functie van een aangename en doeltreffende behandeling. Bovendien vullen de therapeuten elkaar hierbij aan, om uw behandeling te optimaliseren.
Sporter of topsporter, allemaal hebben ze dezelfde doelstelling: winnen! Hiervoor moet je trainen: conditie, techniek, tactiek, kracht, ... en dan presteren. Kleine details maken het verschil tussen winst en verlies, een goede- of minder goede prestatie. Enkel wanneer je fysiek- en mentaal in balans bent, kan je optimaal presteren. Op dit vlak kunnen wij u de nodige expertise voorleggen om u maximaal te ondersteunen.
De begeleiding van een sporter bestaat niet alleen uit de behandeling van aanwezige klachten, maar ook uit preventieve controles en adviezen. Deze begeleiding gebeurt in nauw overleg met trainer(-s), coach, sportdokter en zij die betrokken zijn in uw begeleiding. Alles aangepast aan uw specifieke noden, wat uw niveau ook is.
Binnen Groepspraktijkthijs kunnen we u een totaalpakket aanbieden:
- Osteopathische screening en - behandelingen
- Functionele bewegings screening
- Preventietrainingen
- Revalidatieschema's
- Wedstrijdbegeleiding
- Functioneel neurologische trainingen in samenwerking met Stijn Quanten (www.mymindworks.be).
De huidige evolutie binnen de gezondheidszorg om revalidaties (post operatief, post traumatisch, CVA, na een hartaanval, enz... ) te centraliseren in daarvoor ingerichte revalidatiecentra is voor heel wat patiënten een meerwaarde. Zo kunnen ze in groep trainen gebruik makend van hightech fitness apparatuur. Maar er wordt ook een belangrijk stuk van een revalidatie uit het oog verloren. De 1-1 aanpak binnen Groepspraktijkthijs is er op gericht vanuit de basis spier- en bewegingscontrole de fundamenten te leggen voor een optimaal functieherstel.
Eerst mobiliteit, dan stabiliteit!
Gebruikmakend van onze kennis van manuele-, myofasciale-, fascia therapie, enz. starten we op de tafel met gerichte mobilisaties. Deze worden ondersteund met mobiliserende oefeningen om het gewonnen bewegingsherstel te bestendigen. Van daaruit kunnen we dan heel snel overschakelen naar low load training en zo stap voor stap opbouwen naar functieherstel.
Hierbij wordt steeds rekening gehouden met uw persoonlijke doelstellingen. Een revalidatie van iemand met een sedentaire levenstijl heeft heel andere accenten dan die van een actieve (top-) sporter. Een veertiger met hartproblemen heeft vaak andere doelstellingen dan een zeventiger met datzelfde hartprobleem. U geeft uw wensen aan en wij bespreken samen met u hoe wij u kunnen helpen om uw doelstellingen te bereiken.
NST (NeuroStructural integration Technique) is een behandelmethode die werd ontwikkeld door Dr. Michael Nixon-Livy.
NST werkt volgens een vast behandelprotocol en heeft diepgaande effecten met betreking tot pijn vermindering, musculaire relaxatie, toename van mobiliteit, vermoeidheid en een laag energieniveau... Het leidt tot een diepe relaxatie en activatie van het zelfherstellend vermogen van het lichaam, met een invloed op spierweefsel, zenuwstelsel, maar ook op het viscerale systeem. Hierdoor brengen we het lichaam weer in balans.
Deze uit zachte technieken bestaande behandeling is uitermate aangewezen in de benadering van zowel acute- (sportblessures), als chronische problemen.
ESB® is een op zichzelf staande vorm van zachte manipulatietherapie, die streeft naar het harmoniseren van energie door de verschillende lagen van het lichaam heen, met inbegrip van bot-, spier- en zenuwweefsel.
In ESB® gaat men er van uit dat het lichaam van de mens een groot aantal zelfcorrectiemechanismen bezit die hem gezond houden. Storende, belastende lichamelijke veranderingen (symptomen) zijn een teken van een overbelasting van deze regelmechanismen. Je zou kunnen spreken van een ontoereikende probleemoplossing. Het lichaam is niet in staat een adequate oplossing te vinden. Alle ongevallen, ziekten en emotionele conflicten die je meemaakt en onbewust toevoegt resulteren in een dergelijk toestand. Tijdens een ESB® -behandeling proberen we voor het lichaam een situatie te creëren waarin het lichaam weer gepast kan reageren.
Applied kinesiology (AK) is een systeem om aan de hand van spiertesten de onevenwichten in het bewegingsapparaat, de relaties tussen deze onevenwichten en de klachten van de patiënt op te sporen. Hoewel er gesproken wordt van sterke- en zwakke spieren, wordt niet de spierkracht geëvalueerd, wel de neurologische aansturing van een spier.
Deze methode vult bestaande onderzoeks- en behandeltechnieken aan en maakt het mogelijk efficiënter te kunnen werken. Net als in de osteopathie gaat men er in de AK vanuit dat correct functioneren mogelijk is indien elk onderdeel van het lichaam op zich en in relatie met elkaar correct functioneert.
Uit: "Applied Kinesiology, Synopsis, D.S. Walther"
Deze behandelmethode ontwikkeld door Frank De Bakker is gebaseerd op de anatomie van het menselijk lichaam. De anatomie ontstaat uit de embryologische ontwikkeling vanaf de conceptie. Studie van de embryologie en ontogenese hebben geleid tot een nieuw behandelconcept waarin, net als volgens de principes van Andrew Taylor Still, de vloeistofstromen (arterial rule) centraal staan.
De behandeling wordt bepaald door een reeks van gewrichtstesten op basis waarvan allerlei structurele, viscerale of craniale relaties afgeleid kunnen worden. De technieken zijn zacht en zeer gericht en perfect te integreren in een osteopatisch behandelplan.
Met myofasciale therapie behandelen we pijnen en functiestoornissen die veroorzaakt worden door verkeerd functioneren van spieren. Hierdoor ontwikkelen er zich pijnpunten, triggerpoints genoemd. Ter hoogte van zo een triggerpoint ontstaan er verklevingen van verschillende spiervezels, waardoor er pijn kan veroorzaakt worden met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Via manuele testing kunnen deze oorzakelijke pijnpunten opgespoord en behandeld worden met specifieke technieken waaronder dryneedling, stretching en warmte.
Onder dryneedling wordt verstaan dat men met een naaldje ter hoogte van het triggerpoint gaat prikken om zo de doorbloeding te stimuleren en het herstel proces op gang te brengen. Bij het aanprikken van het triggerpunt zullen we de uitstralingspijn uitlokken en voelt de patiënt de herkenbare pijn.
Binnen het behandelingsprotocol wordt er ook gebruik gemaakt van stretchtechnieken en warmte (thuis) ter verbetering van de lokale circulatie.
Manuele therapie is een uitbreiding op de kinesitherapie. Bij kinesitherapie wordt er lokaal gewerkt, in de manuele therapie kijken we meer naar de onderlinge relaties tussen de verschillende onderdelen van het lichaam. We gaan de klachten vanuit biomechanische-, neurofysiologische- en fasciale weg benaderen. Alles binnen een bio-psycho-sociale model.
Manuele therapie is een efficiënte en geschikte therapie voor elke leeftijd, voor elk beroep alsook voor intensieve sportbeoefenaars.
Een manueel therapeut zal u ook advies geven ter preventie van klachten of ergonomische tips geven.
“Fascia” is het bindweefsel waarmee heel het lichaam doorweven is. Fascia speelt een belangrijke rol in het lichamelijk en geestelijk functioneren. Samen met het autonoom zenuwstelsel en het hormonaal stelsel beïnvloed het de graad van spierspanning, het bewegingspatroon, de bloedcirculatie, de hormoonhuishouding, het stresssysteem, de manier van emotioneel reageren, ons denken en bijgevolg ook ons gedrag. De “fascia” neemt een sleutelpositie in, in het ontstaan van allerhande klachten en aandoeningen.
Fasciatherapie is een respectvolle, zachte-, niet manipulatieve vorm van manuele therapie.
Met zachte bindweefseltechnieken trachten we de fascia zijn soepelheid terug te geven. Zowel biomechanisch, visceraal, als ook craniaal. Er wordt rekening gehouden met vitale, psychologische en gedragsmatige factoren die een problematiek doen ontstaan of in stand houden.
Zowel acute- als chronische klachten behoren tot het behandeldomein. De doelgroep is zeer uitgebreid, van kind tot volwassene, sporter tot niet sporter, iedereen met klachten van het bewegingsapparaat kan vanuit de fascia therapie geholpen worden.